Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bättre förutsättningar för rättvis skolpeng

Fristående skolor och barnomsorgsverksamheter får rätt att överklaga kommunens bidragsbelopp enligt regeringens lagrådsremiss Offentliga bidrag på lika villkor. I förslaget framgår också att enskilt drivna skolor och barnomsorgsenheter ska tilldelas kommunala bidrag enligt en likabehandlingsprincip.

- Möjligheten att överklaga beloppet till domstol ökar de fristående huvudmännens rättssäkerhet, något som gynnar barn och elever. Vi har kämpat länge för en sådan här förändring och ser mycket positivt på regeringens förslag, även om det finns detaljer som kan diskuteras, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

De nuvarande reglerna om hur de kommunala bidragen till fristående skolor ska beräknas är otydliga, vilket har lett till att Friskolornas riksförbund ofta får hjälpa sina medlemmar i tvister med kommuner.

Friskolornas riksförbund har även länge efterlyst att kommunens redovisning av bidragsbeloppet måste vara tydlig, pedagogisk och transparent. I regeringens förslag framgår nu att fullständig öppenhet ska råda kring hur kommunen beräknar ersättningen till enskild verksamhet.

Förslagen gäller fristående skolor samt enskilt bedrivna förskolor, fritidshem och förskoleklasser.

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll