Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Riksdagens ja till lika villkor glädjer friskolorna

Riksdagen röstade under onsdagen igenom propositionen om Offentliga bidrag på lika villkor (2008/09:171). Det innebär bland annat att fristående skolor och enskilda förskolor kommer att få enklare och bättre möjligheter att överklaga skolpengsbeloppet till domstol om det är så att skolpengen avviker från det belopp de kommunala skolorna får. Domstolen kommer då att kunna besluta om ett nytt belopp. Det innebär också förtydliganden i lagen om hur kommunens beräkning av skolpengen ska gå till.

Friskolornas riksförbund är mycket positivt till lagändringarna.

- Vi är förstås glada åt att många av de frågor vi jobbat länge med äntligen blir verklighet, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

Bekymmer kan ändå uppstå

Förändringarna innebär att det förtydligas i lagstiftningen att det ska råda lika villkor mellan fristående och kommunala förskolor och skolor. Vissa detaljer i förslaget kan ändå komma att innebära stora problem för friskolorna.

Friskolorna kommer t ex att som huvudregel alltid få sina lokalkostnader ersatta med genomsnittskostnaden för kommunens lokalkostnader, i stället för som nu när det finns två ersättningssystem - genomsnittskostnad eller ersättning för faktisk lokalkostnad. I de fall då friskolor kommer att ersättas för sina lokalkostnader på ett annat sätt än i dagsläget kan det innebära en betydligt lägre ersättning. Först när det råder särskilda skäl kan friskolan ersättas med sin faktiska kostnad, förutsatt att den är skälig.

- I vilka situationer som lokalkostnaderna ska ersättas på det ena eller andra sättet är otydligt i lagtexten. Det får inte bli så att friskolorna drabbas av att man tvingas överge en beräkningsmodell som idag är accepterad i kommunen. Vi hoppas att regeringen löser det problemet, fortsätter Carl-Gustaf Stawström.

Kontakt:

Carl-Gustaf Stawström, kanslichef

08-762 77 01

Magnus Johansson, informatör

08-762 78 04

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll