Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Krävs att se hur skolorna lyckas med sitt uppdrag

Mikael Damberg (s) efterlyser i DN idag den utredning om friskolor som regeringen sagt att man ska tillsätta.

- För att hålla fokus på kvalitetsfrågorna krävs att man kan se hur skolorna lyckas med sitt uppdrag, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund i en kommentar.

I DN idag (29/6) efterlyser Mikael Damberg (s) den utredning om friskolor som regeringen sagt att man ska tillsätta. För att skynda på det hela bidrar Damberg själv med förslag till utredningen.

Som Damberg skriver bidrar friskolorna med mycket positivt till skolan men självklart kan det finnas anledning att se över hur regelverket kan moderniseras. Skolor som håller låg kvalitet kan aldrig accepteras, oavsett om de är kommunala eller fristående.  Även när det gäller tillståndsprocessen finns förändringar att göra som skulle gynna både friskolor och kommunerna.

- Artikeln innehåller en hel del politisk retorik, men det är utmärkt att Damberg i sak ändå har ett sådant fokus på kvalitet. Det är vad eleverna får med sig från skolan i form av kunskaper och insikter som är det viktiga, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

- För att hålla fokus på kvalitetsfrågorna krävs ett tydligt system för att kunna se och jämföra vilka resultat alla skolor når och hur man lyckas med sitt uppdrag. Idag är det för stort fokus på nyckeltal och vilka resurser skolorna har tillgång till.

För mer information:

Carl-Gustaf Stawström
kanslichef
08-762 77 01

Magnus Johansson
informatör
08-762 78 04

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 1000 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter