Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utbildningsministern på defensiven

I dagens P1-morgon ger utbildningsminister Jan Björklund intryck av att han accepterar en beskrivning av den svenska friskolsektorn som fylld av oskäliga vinstuttag och ”snålande”.

- Det riskerar att rikta grundlösa misstankar mot friskolorna, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

I dagens P1-morgon utfrågades utbildningsminister Jan Björklund. På frågor kring vinster och eventuella kvalitetsbrister i fristående skolor hänvisade utbildningsministern till en ny idé om förändringar i skollagen som skulle låta Skolinspektionen besluta om utdelningsförbud.

Utbildningsministern väljer att defensivt ge intryck av att han accepterar en verklighetsbeskrivning av friskolsektorn som fylld av oskäliga vinstuttag och ”snålande”. Att han någon enstaka gång i intervjun skjuter in ett snabbt ”om det nu finns några sådana skolor” förändrar tyvärr inte helhetsintrycket.

- Det är tråkigt att utbildningsministern ger en bild som riskerar att rikta grundlösa misstankar mot friskolorna, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

Den svenska friskolerörelsen vill ligga i framkant när det gäller svensk skolutveckling. Det gäller naturligtvis främst kunskapsmålen, men också t ex förmågan att utnyttja resurser på ett kostnadseffektivt sätt.

Friskolorna är positiva till ett regelverk som så långt som möjligt är gemensamt för kommunala och fristående skolor - lika villkor som vi gemensamt kan utveckla till bra villkor. Vi ser samhällets tillsyn av alla skolor som centralt och stödjer insatserna att utveckla Skolinspektionen arbete.

- Friskolorna är inte en del av problemet i dagens skola, utan en del av lösningen, avslutar Carl-Gustaf Stawström.

Kontakt:

Carl-Gustaf Stawström
kanslichef
08-762 77 01

Magnus Johansson
informatör
08-762 78 04

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor, gymnasier och kompletterande skolor. Förbundet har idag cirka 850 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterat innehåll