Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ingen betygsinflation av friskolor

PRESSMEDDELANDE

Rossana Dinamarca (v) menar att särskilt friskolor sätter för höga betyg i förhållande till resultaten på nationella prov. Men Friskolornas riksförbund kan visa undersökningar från Skolverket som motbevisar hennes påstående.

I en debatt i P1 Morgon 10/8 mellan Rossana Dinamarca (v) och Mikaela Valtersson (mp) menade Dinamarca att man inom friskolan sätter för höga betyg i förhållande till elevernas resultat på de nationella proven.

- Det finns inget som tyder på att friskolor skulle orsaka betygsinflation. Skolverkets undersökningar* visar att kommunala och fristående skolor inte skiljer sig åt när det gäller avvikelser mellan betyg och prov, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

De senaste dagarna har Vänsterpartiet gjort utspel där man kritiserar friskolorna och att en del företag inom friskolevärlden går med vinst. Ett huvudargument är att vinstuttag urholkar kvaliteten i skolan. Men för det finns heller inga belägg.

Friskolor och kommunala skolor får idag lika mycket pengar per elev och det svenska systemet med friskolor och skolpeng är av stort intresse runt om i världen.

  

* länkar till Skolverkets undersökningar:

Skillnaden mellan slutbetyg och provbetyg (2009) (Grundskolan):
www.skolverket.se/publikationer?id=2308

Likvärdig betygssättning i gymnasieskolan? (2009):
www.skolverket.se/publikationer?id=2286

 

För mer information:
Carl-Gustaf Stawström
Kanslichef
08-762 77 01

Magnus Johansson
Informatör
08-762 78 04

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor, gymnasier och kompletterande skolor. Förbundet har idag cirka 850 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterat innehåll