Följ Friskolornas riksförbund

​Veto stoppar 9 av 10 friskolor i S-kommuner

Pressmeddelande   •   Dec 08, 2015 09:18 CET

Ett kommunalt veto mot friskolor gör att den politiska inställningen – och inte kvaliteten – får att styra skolutbudet. Det gör att familjer som vill kunna välja, men som inte kan flytta eller skjutsa sina barn till en annan kommun, drabbas hårdast.

- Vi ska värna mångfalden på skolområdet och individens skolval. Det är därför glädjande att regeringen inte längre har riksdagens majoritet med sig bakom det här, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

En granskning gjord av tidningen Dagens Samhälle tidigare i höst visade att 1 av 3 friskolor som Skolinspektionen godkänt åren 2012-2014 inte hade fått starta om kommunerna fått bestämma – lägga in sitt veto – vilket regeringen vill. Granskningen visar också att inställningen till nya friskolor är ideologisk. Rödgrönt styrda kommuner har sagt nej i 8 fall av 10, alliansstyrda i 2 av 10.

Friskolornas riksförbund har gjort motsvarande undersökning, men för en längre period, 2010 – 2014. Den undersökningen visar att rödgrönt styrda kommuner ville hindra etableringar av fristående grundskolor i 87 procent av fallen då Skolinspektionen gett sitt godkännande.

- Mönstret håller i sig. Elever och föräldrar vill ha valfrihet, men ett veto i händerna på negativt inställda kommunpolitiker kommer att hindra föräldrar och elever från att välja bästa möjliga skola och den skola som passar hen bäst. Det är därför glädjande att regeringen inte längre har riksdagens majoritet med sig bakom det här, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

I och med att skiljelinjen mellan de politiska blocken är så tydlig riskerar det också att öka skillnaderna mellan elevernas valförutsättningar, beroende på i vilken kommun de bor.

- Kommuner där den politiska majoriteten motsätter sig friskolor kommer att förlora på det när familjer väljer att flytta eller låter barnen gå i skolan i en grannkommun. Men de absolut största förlorarna blir de familjer som inte har möjlighet att flytta eller att skjutsa barnen till en skola längre bort. Det blir en klassfråga, säger Ulla Hamilton.

För kommentarer:

Ulla Hamilton, vd

072-529 27 70

För upplysningar:

Magnus Johansson, kommunikatör

08-762 78 04

Länkar:

Ladda ner rapporten här (Pdf, nytt fönster)

Dagens Samhälles granskning (nytt fönster)

Debattartikel av Mikaela Valtersson och Ulla Hamilton i Aftonbladet 8 dec 2015 (nytt fönster)

Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.