Gå direkt till innehåll
Veto mot friskolor betyder sämre mångfald och valfrihet i 143 kommuner

Pressmeddelande -

Veto mot friskolor betyder sämre mångfald och valfrihet i 143 kommuner

Socialdemokraternas partistyrelse har föreslagit nya skrivningar till kongressen, under temat ”Ordning och reda i välfärden”. Dessa skrivningar, om att kommuner ska få  ”avgörande inflytande” vid nyetableringar av friskolor, betyder i praktiken ett kommunalt veto.

Detta trots att man i sitt förslag skriver ”alla ska ha rätt att välja”.  Verkligheten kommer att bli att barn och deras föräldrar, i många kommuner inte kommer få välja alls. Om politikerna i kommunen är emot valfrihet och mångfald, så får inte medborgarna möjlighet att själva bestämma vilken förskola eller skola som passar dem och deras barn bäst.

-Dagens ordning, där Skolinspektionen tar beslutet om en friskola ska få starta, efter ett yttrande från berörd kommun, garanterar att alla medborgare får tillgång till fler skolalternativ – om elevunderlaget finns i kommunen, säger Mikaela Valtersson, vice ordförande i Friskolornas riksförbund.

-Åtta av tio s-väljare vill kunna välja skola. Ett kommunalt veto mot friskolor betyder att politiker sätter sig över människors möjlighet att välja en skola som passar deras barn bäst, säger Cecilia Nykvist, vd i Friskolornas riksförbund.

I 143 av Sveriges kommuner är kommunstyrelsens ordförande socialdemokrat – här är nu valfriheten och mångfalden hotad om stämman röstar enligt ovanstående förslag idag.

Ny forskning från IFAU (Böhlmark/Lindahl) visar att en ökande andel grundskoleelever i friskolor har lett till högre provresultat och betyg i årskurs 9. Det gäller både för elever i friskolor och kommunala skolor. Effekterna finns kvar även i gymnasiet och högskolan. Detta visar att friskolor hjälper till att höja kvaliteten och resultaten i alla skolor i kommunen. Något som kommer alla kommunmedborgare till nytta.

Allt politiskt engagemang och fokus borde riktas gentemot hela skolan. Vi vill vara med och diskutera hur vi tillsammans höjer svenska skolresultat, organiserar skolan bättre och använder pedagogiska metoder som fungerar. Vi vet att friskolorna har mycket att bidra med!

 

För kommentarer och intervjuer:

Mikaela Valtersson, vice ordförande Friskolornas riksförbund, telefon 070-212 9177

Cecilia Nykvist, vd Friskolornas riksförbund, telefon 070-385 4854 (finns på plats på S-kongressen)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 600 medlemmar som driver cirka 1000 förskolor och skolor. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterat innehåll