Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svensk skola i ny tid - årsmöteskonferens på torsdag

Hur löser vi utmaningarna inom skolans värld – nu och framöver? Friskolornas riksförbund bjuder i samband med sitt årsmöte in till årsmöteskonferens om framtidens utmaningar för svensk skola.

Torsdagen den 27 april äger Friskolornas riksförbunds årsmöteskonferens rum. Vi bjuder härmed in media till att lyssna på panelsamtal om de stora utmaningar som svensk skola står inför i dag och under överskådlig tid framöver: lärarbristen, digitaliseringen, ledarskapet och ett elevunderlag som aldrig varit så spretigt som i dag.

– Svensk skola står inför mycket stora utmaningar. Aldrig tidigare har elevernas förkunskaper varit så skiftande och elevunderlaget så brett, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

De utmaningar skolan brottas med får väldigt lite utrymme i den skolpolitiska debatten. Men det gör dem inte mindre akuta att lösa.

– Aldrig tidigare har vi haft en så hög skolfrånvaro, en så stor ökning av elever med särskilda behov eller en stor lärarbrist som vi har i dag. Är det en omöjlig ekvation för skolan att klara? Med denna årsmöteskonferens vill vi lyfta vad hjärnforskningen har att säga och vilka möjligheter digitaliseringen kan bidra med. Hur gör de skolor som faktiskt lyckas komma till rätta med utmaningarna? Och hur ska skolledarna göra för att navigera rätt i den nya tiden? säger Ulla Hamilton.

Årsmöteskonferensen äger rum på Näringslivets hus på Storgatan 19 i Stockholm. Programmet börjar klockan 09.00 på torsdag, den 27 april, och avslutas klockan 15.15 samma dag. Ingen föranmälan krävs för press.

Några axplock ur programmet:

11:00 – 12:00 ”Kunskap, motivation och lärande”
– halkar Sveriges elever efter och är vissa dömda redan på förhand?

Med Torkel Klingberg, forskare vid KI, Kerstin Wirstedt, Sverigechef Kunskapsskolan, Ali Osman, docent i pedagogik och forskare vid Stockholms universitet, Peter Wilcke, VD Dugga

13:00 – 14:00 ”Har skolan rätt förutsättningar?”
– eller är det en omöjlig ekvation att driva likvärdig skola och det kompensatoriska uppdraget?

Med Susanne Norman, ”Skolvändare” av bland annat Storvretskolan i Botkyrka, Damian Brunker, rektor vid IES om samverkans betydelse för att få stopp på utanförskap och kriminalitet, Mats Rosenkvist, grundare och skolutvecklare BRAVOlesson samt Per-Arne Andersson, ordförande Friskolornas riksförbund

14:00 – 15:15 ”Det komplexa ledarskapet”
Med Lena Lingman, grundare och rektor för prisbelönta Hudikgymnasiet och Hudikskolan, Fredrik Hillelson, VD och grundare Novare Humankapital, Anna Sörelius Nordenborg, VD Internationella Engelska skolan samt Neda Jazayeri, Head of Leadership Programs Teach for Sweden.

Relaterade länkar

Ämnen


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter