Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Starta friskola – mer än ett godkännande

Olika medier har idag rapporterat om att ett bolag som har ett godkännande att bedriva fristående skola är till försäljning på Blocket. Det har presenterats uppgifter som antyder att en ny ägare till det bolag som är till salu bara behöver skaffa personal och lokaler och sedan köra i gång. Så är det inte.

Inför höstterminen 2012 börjar Skolinspektionen med så kallade etableringskontroller där de, kort innan skolan är tänkt att starta, kontrollerar att allt som eleverna behöver för en god utbildning och som ligger till grund för godkännandet också kommer att finnas när skolan startar.

Skolinspektionen skulle redan idag kunna titta närmare på det här fallet. För förutom godkännande av nya tillstånd, utökning av tillstånd och byte av huvudman, kan Skolinspektionen besluta i andra förändringar, och det här kan nog vara en sådan förändring. Det skriver de t ex på sin hemsida.

- Friskolornas riksförbunds hållning är att Skolinspektionen ska bedöma huvudmannens lämplighet att bedriva skola. Vid start av ny skola sker det genom den formella ansökan till Skolinspektionen, vilket inte skulle kunna ske i ett fall där huvudmannen, dvs bolaget med tillståndet, helt och hållet säljs innan skolstarten. Det känns helt enkelt inte seriöst när ett tillstånd säljs på det här sättet, säger Gudrun Rendling, förbundsjurist på Friskolornas riksförbund.

- Samtidigt kan man inte reglera allt som gäller godkännande, vi har redan i dag sett hur olika detaljbestämmelser försvårat möjligheterna att starta skola. Begränsningar i godkännandeprocessen löser inte alla problem. I stället bör man koncentrera sig på att det blir en bra utbildning där eleverna får det som de har rätt till. Den nyligen beslutade etableringskontrollen tillsammans med en skarp kvalitetsuppföljning borde vara en garant för det, säger Gudrun Rendling. 

 

Kontakt: 

Gudrun Rendling, förbundsjurist, 070-583 44 94 

Magnus Johansson, informatör, 08-762 78 04

 

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 1000 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter