Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skolorna som misslyckas

Ny rapport om grundskolorna som misslyckas med att ge elever behörighet till gymnasiet.

Friskolornas riksförbund har låtit analysera Skolverkets statistik om slutbetyg i årskurs 9. Resultatet presenteras i rapporten ”Behörighet till gymnasiet”. Den visar vilka grundskolor som klarar uppdraget att ge sina elever möjligheten att läsa på gymnasiet – och därmed ta steget in i vuxenvärlden – och vilka som inte klarar det.

En avklarad gymnasieutbildning är den enskilt viktigaste faktorn för ett inträde på arbetsmarknaden. Omvänt innebär det att om man lämnat årskurs nio utan att ha blivit behörig till gymnasiet är risken stor för utanförskap.

– 18 000 elever lämnade grundskolan i våras utan gymnasiebehörighet. Risken är uppenbar att de döms till utanförskap, ett enormt svek gentemot just dessa elever. Men sveket är dubbelt eftersom denna avgörande fråga knappt förekom alls i valrörelsen. Det är ett underbetyg för svensk skolpolitik att frågan inte står högst på agendan. Och ett underbetyg för svensk skola att så många elever, år efter år, går ut nian utan behörighet till gymnasiet. Det är hög tid att skoldebatten får rätt fokus, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

  • Rapporten visar att 15 procent av landets elever i årskurs nio inte når behörighet till gymnasiet. Det rör sig om 18 000 elever som får en mycket tuff start på vuxenlivet.
  • I hela 113 kommunala skolor runt om i landet lämnade över 30 procent av eleverna grundskolan utan gymnasiebehörighet.
  • Göteborg har 15 kommunala skolor där mer än 30 procent av eleverna saknar gymnasiebehörighet. Det kan jämföras med Stockholm, där endast är fyra kommunala skolor har mer än 30 procent av eleverna som saknar gymnasiebehörighet. Detta trots att 2 536 fler elever gick ut en kommunal grundskola i Stockholm våren 2022.

– Det finns kommuner där grundskolor över lag – oavsett om de är kommunala eller fristående, och oavsett elevunderlag – presterar bättre. Skolan får inte bidra till utslagning. Vi måste börja lära av de skolor som löser denna utmaning. Ett samhälle där så många nekas inträde till vuxenlivet mår inte bra, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Läs rapporten "Behörighet till gymnasiet" här.

Ladda ner bilagan "Andel elever i friskola per kommun" här.

För kommentarer:
Ulla Hamilton, VD
072-529 27 70, ulla.hamilton@friskola.se

För upplysningar:
Aaron Israelson, näringspolitiskt ansvarig
072-209 57 80, aaron.israelson@friskola.se

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter