Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

”Skapa öppna kvalitetsredovisningar för landets skolor”

PRESSMEDDELANDE  

Friskolornas riksförbund vill ge elever och föräldrar en möjlighet att jämföra kvaliteten i landets skolor inför sitt skolval. ”Skapa öppna kvalitetsredovisningar”, uppmanar förbundets ordförande Kjell-Olof Feldt.

För att elever och föräldrar ska kunna jämföra skolors kvalitet inför sitt skolval uppmanar Friskolornas riksförbund alla riksdagspartier att arbeta för att det skapas öppna kvalitetsredovisningar för landets skolor. Uppmaningen finns i ett brev från förbundets ordförande Kjell-Olof Feldt till samtliga ledamöter i riksdagens utbildningsutskott.

”För att valfriheten verkligen ska fungera fullt ut och resultera i de positiva kvalitetseffekter vi vill uppnå, krävs bättre insyn och kunskaper om de enskilda skolornas prestationer och resurser”, skriver Kjell-Olof Feldt.

I brevet framhålls att ”alla måste ha möjligheten att välja en skola som de vet håller hög kvalitet” och att ”alla måste kunna välja bort skolor som de vet är dåliga eller på annat sätt inte passar dem”.

Kjell-Olof Feldt poängterar också att ”informationen idag består till alltför stor del av rykten och skolornas egen marknadsföring. På de grunderna går det inte att jämföra kvaliteten i skolorna.”

Friskolornas riksförbund vill se en oberoende funktion som kan utveckla relevanta mått, samla in fakta från alla skolor och presentera dessa fakta för elever, föräldrar och allmänheten i övrigt.

Kjell-Olof Feldt kommer att presentera förslaget vid firandet av Friskolornas riksförbunds
15-årsjubileum i Kungsträdgården i Stockholm idag (29/8) klockan 12.

Hela skrivelsen till Utbildningsutskottet finns länkad eller kan laddas ner via förbundets webbplats www.friskola.se.

Kontakt:

Carl-Gustaf Stawström
kanslichef
08-762 77 01

Magnus Johansson
informatör
08-762 78 04

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor, gymnasier och kompletterande skolor. Förbundet har idag cirka 850 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterat innehåll