Gå direkt till innehåll
Regeringens förslag minskar drastiskt kvaliteten och valfrihet i skolan

Pressmeddelande -

Regeringens förslag minskar drastiskt kvaliteten och valfrihet i skolan

Dagens överenskommelse mellan S, V och MP om vinster i välfärden är mycket långtgående, tar sikte på helt fel saker och riskerar att kraftigt minska kvaliteten i skolan. Förslagen leder till minskad valfrihet och att nya idéer och innovationer stängs ute. Framför allt drabbar det de 300 000 elever och deras föräldrar som valt en fristående skola eller förskola.

– Det här är mycket mer långtgående förslag än vad vi trodde, det är tragiskt att regeringen nu helt går Vänsterpartiets väg. Det här är en lång rad förslag som kommer innebära att föräldrar och elevers möjlighet att välja förskola eller skola kraftigt begränsas. Mångfalden kommer minska och färre kommer kunna välja det alternativ som passar just dem, säger Mikaela Valtersson ordförande Friskolornas riksförbund. Det regeringen nu gör är att jaga bra skolor med hög utbildningskvalitet, bra skolresultat, nöjda elever, föräldrar och personal.

6 av 10 av Friskolornas riksförbunds medlemmar menar att de aldrig hade fått starta om kommunen hade haft bestämmanderätt. Det är friskolor som har berikat svensk skola och bidragit till ökad mångfald och innovationer. Ett veto innebär att makten över vilken skola man ska kunna välja flyttas från föräldrar och elever till kommunpolitikerna.

– Det är illa för eleverna att deras valfrihet genom införandet av ett kommunalt veto nu kraftigt kommer att variera mellan landets 290 kommuner. Makten att välja skola förskjuts från elever och föräldrar till kommuntjänstemän, säger Mikaela Valtersson.

– Att införa krav på lärartäthet är helt fel väg att gå, istället borde regeringen lyssna på vad forskningen och OECD säger om hur man skapar högre kvalitet i utbildningen.  Höjd yrkesskicklighet hos lärare och höga förväntningar på elever är vad som krävs för att lyfta resultaten, säger Mikaela Valtersson ordförande Friskolornas riksförbund.


Idag går 160 000 elever i en skola som drivs som aktiebolag vilka utgör 7 av 10 av de  fristående förskolorna och skolorna. 
Läs Fakta om friskolor här.

Presskontakt:
Helena Hellström Gefwert,pressekreterare
Tel: 070-662 78 12 
Epost: helena.gefwert@friskola.se

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 600 medlemmar som tillsammans driver cirka 1000 enheter. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterat innehåll