Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Oroväckande Mp-beslut för elever i fristående skolor

– Miljöpartiets kongressbeslut att stoppa vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg skapar osäkerhet om framtiden för alla de elever som har valt fristående skolor som drivs av aktiebolag, säger Mikaela Valtersson, ordförande för Friskolornas riksförbund.

Över 200 000 barn och ungdomar går i för-, grund- och gymnasieskolor som drivs av aktiebolag. Det motsvarar 70 procent av alla som valt ett fristående alternativ. De flesta skolorna är småföretag och många av ägarna är också själva verksamma i skolan, som lärare eller rektorer. Friskolor har generellt mycket goda resultat och både elever, föräldrar och anställda är väldigt nöjda med verksamheten.

– Om 70 procent av alla friskolor måste stängas kommer valfriheten att minska betydligt. På många orter kommer inga fristående alternativ att finnas kvar. Vi vet att barn från utsatta områden oftare väljer vinstdrivande friskolor. För dem kan skolan vara en väg ut ur segregation och utanförskap. Miljöpartiet har alltid tidigare värnat friskolorna och elevernas möjligheter att välja mellan många olika skolor och olika sorters utbildning. Nu verkar MP tyvärr ha tappat elevperspektivet i sin iver att begränsa vinstutdelningar, avslutar Mikaela Valtersson.

 

För kontakt:

Magnus Johansson

08-762 78 04

magnus.johansson@friskola.se

 

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 600 medlemmar som tillsammans driver ca 1000 enheter. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterat innehåll