Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Oro över S- förslag om framtidens gymnasieskola

Friskolornas riksförbund är djupt oroade över ett nytt förlag från Socialdemokraternas välfärdsgrupp som vill göra framtidens gymnasium halvstatligt.

- Det är vansinne, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

I sitt förslag lägger s-gruppen fram sina planer på en framtida gymnasieskola som är centralstyrd. Välfärdsgruppen vill att staten ska ta över ansvar för finansiering och dimensionering. Både kommunala och fristående skolor ska få lägga anbud på att få driva en gymnasieutbildning. De uttrycker också en oro för överetablering och ser elevens valmöjligheter som ett problem.

- Det här låter som om förslaget utformats i en annan tid och i ett annat politiskt system. Eleverna och deras föräldrar omyndighetsförklaras i ett penndrag.

Förbundet vill istället ha en gymnasieskola som präglas av valfrihet, god kvalitet och konkurrens på lika villkor.

- Friskolornas riksförbund tror inte att kvalitet i gymnasiet kan styras uppifrån. Det är skolledare och lärare som är bäst på att sköta den lokala skolutvecklingen.

Carl-Gustaf Stawström, kanslichef
08-762 77 01

Karin Bäcklund, informatör
08-762 78 04

Friskolornas riksförbund Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor, gymnasier och kompletterande skolor. Förbundet har idag cirka 820 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll