Gå direkt till innehåll
FOTO: Mars Edman
FOTO: Mars Edman

Pressmeddelande -

Nytt avtal stärker forskningen i klassrummet

Nu är det nya förslaget på nationellt ULF-avtal överlämnat till regeringen. Den långsiktiga överenskommelsen öppnar möjligheten för svensk skola att bli bättre – genom praktiknära forskning.

- Kvaliteten i klassrummet är centralt i skolan. Det här avtalet gör det möjligt att, tillsammans med lärare, skolhuvudmän och forskare, knyta det som händer i skolan närmare forskningen. Och forskningen kan ta plats i klassrummet utifrån lärarnas behov och efterfråga, säger Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Med ULF-avtalet kan skolan vila tryggare på en vetenskaplig grund. De metoder och arbetssätt som är framgångsrika i klassrummet kan befästas genom forskningen. Samverkan mellan skolan och forskare är då helt nödvändig.

- Det måste vara enkelt för mindre skolor att bidra till forskningen. Och med ULF-avtalet ges även små aktörer, och kommuner, möjlighet att delta i praktiknära forskning, säger Marie Pilfalk, skolchef Broholmskolan.

Gruppen som har arbetat fram avtalet är bred och har förankring i akademin, en rad olika huvudmän och lärosäten.

- ULF-avtalet rör ett av samhällets största åtagande, skola och utbildning, som är avgörande för samhällets framtida utveckling. Genom förslaget kan skolan – över hela landet – utvecklas genom att stå på vetenskaplig, professionell och tillämpbar grund. säger Hans Adolfsson, rektor Umeå universitet och ordförande för den gemensamma arbetsgruppen.

Idag har företrädare för SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) och de tre nationella organisationerna som organiserar skolans huvudmän, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Friskolornas riksförbund och Idéburna skolors riksförbund överlämnat ett förslag till ett 10-årigt samarbetsavtal till regeringen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter