Gå direkt till innehåll
Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, håller upp den nya upplagan av Fakta om friskolor.
Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, håller upp den nya upplagan av Fakta om friskolor.

Pressmeddelande -

Ny upplaga av Fakta om friskolor


Hur många elever går i friskolor? Hur ser branschen ut? Vilka är kunskapsresultaten? 2024 års upplaga av Fakta om friskolor är här.

För tolfte året i rad ger Friskolornas riksförbund ut skriften Fakta om friskolor med statistisk från myndigheter som Skolverket, SCB och Skolinspektionen samt forskningsrapporter och studier.

– ­Debatten om friskolor präglas av många felaktigheter och missförstånd. Därför är det viktigt för oss att redogöra för faktaläget. I skriften Fakta om friskolor samlar vi officiell statistik och redogör för forskningsläget. Det här är en oundgänglig faktaskrift för den som är intresserad av eller vill debattera skolfrågor, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Visste du att 29 procent av eleverna i fristående grundskolor har utländsk bakgrund, jämfört med 27 procent i kommunala grundskolor? Har du koll på att en av fyra skolor är friskolor? Eller att vinstmarginalen för friskolor bara är 3,4 procent – mindre än för andra tjänsteföretag?

– I Fakta om friskolor finns all tänkbar statistik om vilka elever som väljer friskolor, hur kunskapsresultaten ser ut i jämförelse med kommunala skolor och vilka ägarna är. Oavsett om man är skolpolitiker, skoldebattör eller en förälder som vill välja rätt skola åt sitt barn är jag övertygad om att Fakta om friskolor kan vara till stor hjälp, säger Ulla Hamilton.

Fakta om friskolor går att läsa på webben och kan även beställas i tryckt format.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter