Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Likvärdig skolpeng till friskolor motverkar segregation

Regeringen presenterade idag ett lagförslag som säger att kommunerna måste göra en fördelning av resurser till skolan på socioekonomisk grund. Friskolornas riksförbund ställer sig positiva till förslaget. En förutsättning för att lagen ska få bästa effekt är att både fristående och kommunala skolor får ta del av den på ett likvärdigt sätt.

-  Vi måste gemensamt hitta vägar för att motverka segregationen i skolan. En tydligare fördelning av medel på socioekonomisk grund kan vara en sätt. Men det är viktigt att även fristående skolor som finns i de områden där behoven är stora får ta del av de här resurserna, säger Claes Nyberg vd för Friskolornas riksförbund.

Under presskonferensen sade utbildningsminister Jan Björklund att fristående skolor ska få tilldelning på ett likvärdigt sätt och att den geografiska platsen för skolan inte ensamt kan vara avgörande.

-  Det är bra att regeringen tydliggör att likvärdigheten gäller för alla elever oavsett vilken skola de går i. Idag ger en del kommuner fristående skolor mycket lägre skolpeng för de elever som har en större socioekonomisk ryggsäck. Det gör det i praktiken omöjligt för skolorna att bidra till förändringen i de områden där skolvalet kan vara ett viktigt bidrag, säger Claes Nyberg.

I någon kommun har ett stöd baserat på socioekonomiskt grund diskuterats att ställas mot att ge de elever som är i behov av särskilt stöd tilläggsbelopp. Det ställer grupper mot varandra och blandar ihop generella åtgärder med de rättigheter enskilda elever har.

-  Vi är kritiska till att kommuner ställer sina breda insatser för att motverka segregation mot de behov elever som behöver särskilt stöd har. Det undergräver elevernas rättigheter och gör att skolor som idag tar emot många elever med stora behov inte skulle kunna ge det stöd eleverna har rätt till, säger Claes Nyberg.

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 600 medlemmar som tillsammans driver cirka 1000 enheter. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter