Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

GY11 - Inga besked om programfördjupningar före juni 2010!

GY11 - Inga besked om programfördjupningar före juni 2010!

Sommaren 2010 måste landets gymnasieskolor veta vilka program man får erbjuda 2011. Ändå ska inte Skolverket redovisa detaljerna om de nya så kallade programfördjupningarna förrän juni 2010 enligt det regeringsuppdrag man fått. Friskolornas riksförbund uppmanar därför Skolverket och Skolinspektionen att redan nu tydliggöra att alla fristående gymnasieskolor oavsett ska kunna få sina tillstånd senast sensommaren 2010.

Regeringen har nu gett Skolverket i uppdrag att förbereda de förändringar av gymnasieskolan som regeringen föreslår i lagd proposition. De flesta uppdragen ska Skolverket redovisa den 15 februari 2010, men det gäller inte vilka kurser som ska ingå i de så kallade programfördjupningarna, där tidpunkten i stället sätts till den 1 juni 2010. I regeringsbeslutet motiveras det med - "för skolhuvudmännens planering och för att skapa förutsättningar för att bedöma behovet av särskilda varianter och riksrekryterande utbildningar".

Friskolornas riksförbund har ända sedan propositionen presenterades, vid upprepade tillfällen, såväl muntligt som skriftligt, till Skolinspektionen, Skolverket och Utbildningsdepartementet påpekat en självklar sanning. Nämligen att för att eleverna ska få rätt information och kunna välja utbildning till 2011 så måste en skolhuvudman (oavsett om det är en kommunal eller fristående sådan) senast sommaren 2010 veta vilket utbildningsutbud de kan erbjuda eleverna. Att det i det här sammanhanget också innebär att samtliga befintliga fristående gymnasiehuvudmän måste få sina tillstånd förnyade med sina "nya" program i en administrativ process som Skolinspektionen ska ansvara för sätter bara ytterligare fokus på hur viktig själva tidsplaneringen blir.

- Vi vill inte vara alltför kategoriska men måste ändå ställa frågan: Hur förhåller sig redovisningsdatumet 1 juni för programfördjupningarna till en process där de nya tillstånden kan meddelas i rimlig tid? I den nya gymnasieskolan ska ju, förutom de nationella programmen med olika inriktningar, finnas möjligheter för särskilda varianter och riksrekryterande program och den möjligheten gäller självfallet även för de befintliga skolorna, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef vid Friskolornas riksförbund.

- Vi inser att den här planeringen inte är helt lätt och att det kanske kommer att behövas ganska radikala övergångsregler för att garantera en rättssäker behandling av de befintliga skolhuvudmännen. Samtidigt är det ju alltid bra att ha ett uttalat mål för sin planering så det vore en god början. Från förbundets sida vill vi därför uppmana Skolverket och Skolinspektionen att redan nu klart och tydligt uttala att alla fristående gymnasieskolor kommer att få möjlighet att ha sina nya tillstånd klara sensommaren 2010 oavsett om det avser nationella program med inriktning, särskild variant eller riksrekryterande utbildning, avslutar Carl-Gustaf Stawström.

Kontakt:

Carl-Gustaf Stawström
kanslichef
08-762 77 01

Magnus Johansson
informatör
08-762 78 04

Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor, gymnasier och kompletterande skolor. Förbundet har idag cirka 830 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll