Gå direkt till innehåll
Ulla Hamilton är vd på Friskolornas riksförbund.
Ulla Hamilton är vd på Friskolornas riksförbund.

Pressmeddelande -

Friskolor tar ansvar för elever i nedstängda Cordoba

Efter att Cordobaskolan fått sitt tillstånd indraget av Skolinspektionen är flera friskolors huvudmän nu beredda att axla ansvaret för de elever vars fortsatta skolgång annars hade varit akut hotad.

Framtiden för de 500 elever i Cordoba International School i Akalla har varit oviss sedan Skolinspektionen beslutat att stänga skolan. De flesta elever är folkbokförda i Hässelby och Järva och har aktivt valt bort skolor närmast hemmet, det vill säga de skolor som Stockholms stad nu kommer erbjuda dem att fortsätta sin skolgång i.

För att dessa elevers skolgång och valfrihet inte ska äventyras har flera friskolehuvudmän nu erbjudit sig att ta emot dessa elever i sina skolor.

- Skolinspektionens besked om att stänga Cordoba International School kom som en kalldusch för eleverna. Det är utmärkt att friskolor tar ansvar för dessa elever och erbjuder dem en trygg skolgång i bra skolor, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Kort efter att nyheten briserade förklarade sig flera friskolehuvudmän, för såväl Stockholms stad som Skolinspektionen, vara intresserade av att bistå i arbetet med att säkerställa att eleverna får möjlighet att börja i en ny skola när vårterminen inleds.

- När Skolinspektionen stänger en skola sker det ibland dessvärre under dramatiska former. För många friskolehuvudmän är det självklart att i ett sådant läge bidra till att hitta lösningar. Vi såg det tidigare under JB-konkursen för över tio år sedan, då de flesta elever i JB-skolorna gick till andra friskolor, säger Ulla Hamilton.

Eleverna som gick i Cordobaskolan har alla, tillsammans med sina föräldrar, gjort ett aktivt skolval. Nu är det viktigt att deras rätt att fortsatt välja skola säkerställs. Självklart förutsätter en placering i en annan friskola att eleverna och föräldrarna också väljer friskolan i fråga. För placering i kommunala skolor gäller, enligt gällande lagstiftning, inte samma krav på aktivt val.

- För många av dessa elever har det varit väldigt viktigt att göra ett aktivt skolval. Och forskningen visar tydligt att det fria skolvalet är viktigast just för elever från utsatta områden. Det är mycket glädjande att friskolehuvudmän tillsammans ser till att dessa elevers valfrihet bibehålls, säger Ulla Hamilton.

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter