Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fler friskoleelever når kunskapskraven i sexan

Andelen som uppnådde kunskapskraven i årskurs 6 var högre i fristående skolor än i kommunala skolor, i samtliga ämnen. Det visar Skolverkets första betygsstatistik för årskurs 6. Störst var skillnaderna i svenska som andraspråk, engelska, geografi och historia.

Hösten 2012 sattes terminsbetyg i årskurs 6 för första gången sedan 80-talet. Skolverkets första sammanställning av betygsstatistik visar att fler elever i sexan nådde kunskapskraven i fristående skolor än i kommunala skolor. De största skillnaderna märks i svenska som andraspråk, följt av engelska, geografi och historia.

– Alla elever har rätt att uppnå kunskapsmålen oavsett vem som driver skolan. Vi behöver fokusera på att höja kvaliteten i skolan och skolorna ska kunna visa att eleverna får en bra utveckling oavsett vad de har för utgångsläge, säger Claes Nyberg, vd på Friskolornas riksförbund.

Statistiken visar också att den genomsnittliga betygspoängen var högre i fristående skolor, i alla ämnen. Minst var skillnaderna i NO, SO och svenska. De största skillnaderna var i svenska som andraspråk, engelska och hem- och konsumentkunskap.

– Det finns en bild av att få friskolelever läser svenska som andraspråk, men faktum är att en högre andel elever är berättigade till undervisning i modersmål och svenska som andraspråk i fristående än kommunala skolor och fler deltar också, säger Claes Nyberg.

Läsåret 2012/13 gick närmare 96 000 elever i årskurs 6. 16 procent av eleverna i årskurs 6, motsvarande närmare 15 300 elever, gick i fristående skolor.

Länkar:

Mer information hos Skolverket

För kommentarer:

Claes Nyberg, vd
08-762 77 01

Magnus Johansson, informatör
08-762 78 04



Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 600 medlemmar som tillsammans driver cirka 1000 enheter. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter