Gå direkt till innehåll
Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.
Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Pressmeddelande -

Bara en av tio skolhuvudmän håller hög kvalitet

Friskolornas riksförbund tittar i en ny rapport närmare på Skolinspektionens kvalitetsgranskningar. Nio av tio skolhuvudmän möter inte myndighetens krav på hög kvalitet.

Nyligen släppte Skolinspektionen sin årsrapport för 2022. Vi har tittat närmare på myndighetens kvalitetsgranskningar under de senaste tre åren. Resultatet är nedslående för svensk skola.

Av de 153 granskade kommunala skolhuvudmännen är det hela 53 stycken, eller 33 procent, som håller låg kvalitet enligt Skolinspektionens kriterier. Endast en av tio huvudmän håller enligt samma kriterier hög kvalitet.

Samtidigt faller friskolornas huvudmän betydligt bättre ut i Skolinspektionens granskningar. Över var fjärde granskad fristående huvudman möter kraven ”i hög utsträckning”. Var tredje kommunal huvudman möter kraven ”i låg utsträckning”, men endast var tionde fristående.

- Kommunpolitiker har som skolhuvudmän det yttersta ansvaret för de kommunala skolorna, både i lagens och i demokratisk mening. Allmänheten behöver därför få veta vilka kommuner som sköter sig – och vilka som inte gör det, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter