Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ansvarslös offensiv mot svensk skola

Regeringen går vidare med förslag från den omdiskuterade Åstrandsutredningen. Sänkt skolpeng för friskolor leder till nedläggningar och stängning. Men regeringen presenterar inga konsekvensanalyser.

- Det är ansvarslöst att gå fram med ett så ogenomtänkt förslag. Regeringen svarar inte på hur många skolor som kommer tvingas stänga. Och de verkar inte heller bekymra sig över hur det drabbar hundratusentals elever som går i friskola idag. Det är inget annat än ansvarslöst, säger Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Enligt förslaget ska skolpengen för friskolor sänkas. Regeringen menar att friskolor inte bär samma ansvar för att hitta skolplatser till elever som kommunala skolor.

- Det är en vanlig missuppfattning och bygger på en sammanblandning av kommunen och de kommunala skolorna. Kommunen har ett sådant ansvar – inte de enskilda kommunala skolorna, fortsätter Ulla Hamilton.

Riksrevisionen meddelade nyligen att de inlett en granskning av skolpengssystemet som presenteras i juni.

- Regeringen väljer att lägga fram förslag på hur skolpengssystemet ska förändras innan Riksrevisionens granskning är klar och presenterad. Stora, omvälvande förändringar ska göras utan tillräckligt kunskapsunderlag – det är ansvarslöst, fortsätter Ulla Hamilton.

Skolpengen väntas sänkas med minst 8,5 procent för friskolor. Regeringen har dock inte presenterat siffran i någon skrivelse utan enbart muntligen på en pressträff.

- Den genomsnittliga vinsten för friskolesektorn ligger på 3,5 procent. Sänks skolpengen med 8,5 procent förstår vem som helst att det inte blir många friskolor kvar. Troligtvis är det en av anledningarna till att siffrorna inte är tydliga – för då skulle konsekvenserna för valfriheten bli uppenbara för uppenbara, avslutar Ulla Hamilton.

För ev frågor:

Ulla Hamilton, vd
072-529 27 70, ulla.hamilton@friskola.se

Ylva Skoogberg, presskontakt
08-762 78 04, ylva.skoogberg@friskola.se

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter