Gå direkt till innehåll
​Allt fler friskoleelever trots hård friskoledebatt

Pressmeddelande -

​Allt fler friskoleelever trots hård friskoledebatt

I en ny statistiksammanställning, Fakta om friskolor, framgår att antalet elever i friskolor fortsätter att öka. Drygt 384 000 barn och elever går i en fristående förskola eller skola. Det är 8 000 fler än året innan och motsvarar 19 procent av drygt 2 miljoner barn och elever i svenska förskolor och skolor.

Samtidigt är nöjdheten bland såväl elever, vårdnadshavare och lärare i friskolor högre än i kommunala skolor i nästan alla redovisade frågeställningar i Skolinspektionens enkätundersökning som genomförs i årskurs 5 och 9 samt i årskurs 2 på gymnasiet. Störst skillnad finns i frågan om elever och vårdnadshavare i friskolor är mer benägna att rekommendera sin skola. Andra stora skillnader finns i frågor om studiero och upplevd trygghet. Bland lärare är skillnaden störst i upplevelsen av rektorns kunskap om det dagliga arbetet.

-Det visar att allt fler föräldrar och elever värdesätter, och gör, ett aktivt skolval. Hundratusentals vårdnadshavare och elever fortsätter, trots en allt hårdare debatt om friskolor, att tydligt markera att skolvalet är viktigt, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Statistiksammanställningen Fakta om friskolor från Friskolornas riksförbund innehåller uppgifter om skolor, elever, personal, nöjdhet, studieresultat, branschens största aktörer och ekonomi.

-Det finns fristående förskolor i 249 av landets 290 kommuner. Fristående grundskolor finns i 186 kommuner och fristående gymnasieskolor i 97 kommuner.

-Av de aktörer som driver fristående för-, grund- eller gymnasieskola har 95 procent endast en eller två enheter.

-Mer än var tredje fristående grundskola har färre än 100 elever.

-Bland de 18 friskolehuvudmän som har fem eller fler skolenheter inom grundskola och gymnasieskolan ägs tio av privatpersoner, tre är stiftelseägda, två är personalägda och tre är börsnoterade.

-I förskolan går 21 procent, knappt 108 000 barn, i en fristående verksamhet. Motsvarande siffra för grundskolan är 15 procent, drygt 175 000 elever, och för gymnasieskolan 28 procent, knappt 101 000 elever.

-27 procent av eleverna i fristående grundskolor hade utländsk bakgrund 2019/20. I kommunala grundskolor var motsvarande siffra 26 procent.

-Noterbart är att antalet ansökningar om att starta en friskola har sjunkit kraftigt under det senast decenniet, från närmare 500 år 2011 till 82 ansökningar 2020. Detta samtidigt som elevantalet ökar framöver. Det är många kommuner som gärna ser att friskolorna bidrar genom att etablera nya skolor. Därför är denna utveckling bekymmersam för såväl skolvalet som kommunernas behov av skolplatser, konstaterar Ulla Hamilton.

Det här är ett axplock av innehållet i Fakta om friskolor från Friskolornas riksförbund. Mycket mer finns att läsa här.

För kommentarer:

Ulla Hamilton, vd

072-529 27 70, ulla.hamilton@friskola.se

Ylva Skoogberg, presskontakt

08-762 78 04, ylva.skoogberg@friskola.se

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter