Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vilka gymnasieutbildningar kan eleverna välja 2011?

PRESSMEDDELANDE

 

2010 03 19

 

Friskolornas riksförbund kräver att regeringen snarast beslutar om ett förenklat tillståndsförfarande inför den nya gymnasieskolan som ska starta redan 2011. Samtliga friskolor kommer att behöva nya tillstånd och innan de nya tillstånden utfärdats vet inte skolorna vilka utbildningar de kommer att kunna erbjuda.

 Friskolornas riksförbund och Sveriges Kommuner och Landsting har idag tillsammans uppvaktat Utbildningsdepartementet och krävt besked om hur dagens gymnasieutbildningar ska matchas in i den nya gymnasieskolan som ska starta hösten 2011.

- När eleven väljer sin gymnasieutbildning efter årsskiftet ska det vara ett väl övervägt val. Då blir det en självklarhet att alla skolor senast direkt efter sommaren kan lämna information om vilken utbildning de kan erbjuda. Detta är en central fråga för hur man ska bedöma regeringens sätt att genomföra sin gymnasiereform, säger Kjell-Olof Feldt, ordförande i Friskolornas riksförbund.

För de fristående gymnasieskolorna kommer det att krävas nya tillstånd för samtliga utbildningar och innan tillstånden utfärdats vet inte skolorna vilka utbildningar de kommer att kunna erbjuda nästa höst. Samtidigt är utbildningsvalet idag en näst intill livsavgörande fråga för eleverna och behovet av information om vilka olika studievägar och inriktningar som erbjuds är mycket stort.

Friskolornas riksförbund kräver därför att regeringen snarast beslutar om förenklade regler för förnyade tillstånd, både för de skolor som kommer att erbjuda program inom den föreslagna programstrukturen samt sådana skolor som behöver få tillstånd för utbildning som så kallad särskild variant och riksrekryterande utbildning. Alla friskolor behöver sina tillstånd senast i augusti i år.

Friskolornas riksförbund har med kraft, vid flera tillfällen och i olika sammanhang, understrukit vikten av att ett system för den förenklade tillståndprövningen tas fram i god tid.

Förslag på tillståndsförfarande

Friskolorna har tillstånd för sin verksamhet med utbildningar som godkänts av Skolinspektionen (tidigare Skolverket).

Förbundet anser därför att prövningen för nya tillstånd inom den nationella programstrukturen bör handla om ett anmälningsförfarande, där den fristående skolan anger vilka utbildningar som den kommer att erbjuda eleverna, under förutsättning att dessa utbildningar har en anknytning till den utbildning som idag bedrivs av den fristående skolan.

För tillstånd för särskild variant och riksrekryterande utbildning anser förbundet att regeringen ska besluta om övergångsbestämmelser.

Förbundet föreslår att övergångsbestämmelserna utformas på följande sätt:

Skolinspektionen och Skolverket ska kunna ge tidsbestämda tillstånd för särskild variant alternativt utbildning motsvarande riksrekrytering för de skolor som idag har specialutformade program som omöjligen kan inrymmas i det nationella programutbudet. Tillstånden bör ges under förutsättning av att den fristående skolan i övrigt anpassar sin utbildning efter de nationella ramar som anges.

Detta skulle innebära att ett tidsbegränsat tillstånd för de fristående skolorna helt ryms inom ramen för den nya gymnasieskolan och därmed inte skulle påverka elevernas möjligheter att gå vidare efter utbildningen. Eleverna skulle få utbildningsbevis/slutbetyg på det sätt som ges vid särskild variant eller riksrekryterande utbildning.

  

Kontakt:

Carl-Gustaf Stawström

Kanslichef

08-762 77 01

 

Magnus Johansson

Informatör

08-762 78 04

 

 

Ämnen


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor, gymnasier och kompletterande skolor. Förbundet har idag cirka 850 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterat innehåll