Gå direkt till innehåll
Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund
Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund

Pressmeddelande -

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund, kommenterar höstbudgeten

- Det är bra att regeringen i sin budget för 2018 signalerar att skolan ska vara jämlik. Alla ska ha chansen att ta sig så långt man kan i skolan, men jag vill höja ett varningens finger till de som ställer sitt hopp om en jämlik skola till statsbudgeten. Sverige har ett av de dyraste skolsystemen av länderna som kan jämföras genom OECD. Vi är troligen på en kostnadsnivå där mer pengar från statskassan som bäst har en marginell betydelse. Det finns saker att satsa på som sannolikt har större betydelse för att alla elever ska lyckas i skolan:

  • Höj kvalitetskraven. Säkerställ att alla skolhuvudmän har ett ledarskap och ett systematiskt kvalitetsarbete som fångar varje elevs behov. Det ska inte gå att driva skola i Sverige om man inte har förutsättningar att i god tid fånga upp elever med stora utmaningar och ge dem det stöd de behöver. Inget är så viktigt för elevens fortsatta kunskapsinhämtning som att tidigt lära sig grunderna i skolan.
  • Rekrytera de bästa till läraryrket. Möjligheterna att rekrytera de mest lämpliga personerna till svenska skolor måste öka. Det behöver bli enklare att rekrytera lärare med lärarutbildning från andra länder. Möjligheterna till kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) måste öka än mer än vad regeringen föreslår. Öka skolors befogenhet att anställa personer som just där och då är mest lämpliga som lärare, behörighet är inte alltid bäst.
  • Förbättra informationen om skolor. Tillsammans med ett obligatoriskt skolval behöver informationen om möjligheten att välja skola, vilka skolor som går att välja mellan och vilken kvalitet skolorna håller förbättras. Utveckla en metod för att visa skolans betydelse för elevernas kunskapsutveckling. Kommunerna behöver ta ett större ansvar för att alla skolor, oavsett huvudman, presenteras på ett likvärdigt sätt, på hemsidor, mässor mm. Informationen måste finnas på olika språk.
  • Satsa på de bästa aktörerna. De som idag visar att de är duktiga på att driva skola måste få ett ökat förtroende. De behöver uppmuntras att expandera sin verksamhet. Målet med det är att behovet av sämre fungerande skolor ska minska. Staten ska inte behöva hålla dåligt drivna skolor under armarna.

För kommentarer:

Ulla Hamilton, vd

072-529 27 70, ulla.hamilton@friskola.se

För upplysningar:

Magnus Johansson, presskontakt

072-222 78 04, magnus.johansson@friskola.se

Ämnen


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter