Gå direkt till innehåll
Skolpeng på lika villkor kräver förändringar

Pressmeddelande -

Skolpeng på lika villkor kräver förändringar

De nya skolpengsreglerna ger inte lika villkor för kommunala och fristående huvudmän. Ett stort problem är att det inte finns krav på transparens och jämförbarhet i kommunernas pengbeslut. Det framgår av en rapport som Friskolornas riksförbund presenterar i Göteborg idag.

De nya reglerna för skolpengsfördelning till fristående förskolor och skolor ger inte lika villkor för kommunala och fristående huvudmän. Det framgår av en rapport som Friskolornas riskförbund presenterar i Göteborg idag. Bland drygt 200 studerade domar från landets förvaltningsrätter finns endast ett tjugotal bifall.

Ett stort problem är att det inte finns krav på transparens och jämförbarhet i kommunernas beslut. Vid ett överklagande är det då omöjligt för förvaltningsrätten att avgöra om resursfördelningen skett på lika villkor. Endast i 7 av 57 domar som rör brist på jämförbarhet har domstolen gett den klagande rätt och då har skolpengen redovisats som en enda klumpsumma.

Reglerna som säger att fördelningen av kostnader för moms och administration ska ske enligt en schablon till de fristående verksamheterna innebär per definition olika villkor. Det finns heller ingen precisering av vad som menas med administration, vilket gör att det är otydligt vad kommunerna lyfter ut ur grundbeloppet och istället ersätter med schablonen.

- Regelverkets konstruktion idag innebär att fristående förskolor och skolor inte behandlas likvärdigt som de kommunala, även om man gör helt enligt lagboken. Regeringens ambition när man förändrade regelverket var att skapa lika villkor, men det har man inte lyckats med fullt ut. Regeringen borde snarast föreslå förändringar som verkligen ger lika villkor, säger Carl-Gustaf Stawström kanslichef på Friskolornas riksförbund.

I slutet på maj 2010 hade 400 kommunala skolpengsbeslut överklagats av fristående förskolor och skolor. De nya skolpengsreglerna har tillämpats sedan den 1 januari 2010.

Domstolarnas utfall fördelat på överklagandegrunder

Otydl. underlag:    Avslag 50, Bifall 7

Lokal:                  Avslag 32, Bifall 2

Lika villkor:            Avslag 38, Bifall 13

Administration:      Avslag 31, Bifall 4

Öronmärkning:      Avslag 17, Bifall 0

Övrigt:                 Avslag 28, Bifall 5

 

För mer inforamtion:

Carl-Gustaf Stawström
kanslichef
08-762 77 01

Susanne Johansson Hedström
förbundsekonom
08-762 78 01

Magnus Johansson
informatör
08-762 78 04

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 1000 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter