Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

S-veto får stora konsekvenser för barn och föräldrar

Socialdemokraternas partikongress har ikväll tagit beslut om att i princip införa kommunalt veto mot etablering av friskolor. Det betyder i verkligheten att barn och föräldrar, i många kommuner, inte kommer få välja alls. Man flyttar på så sätt makten från de människor det berör till politiker.

- Vi beklagar att Socialdemokraterna tagit beslut om ett kommunalt veto – om det blir verklighet betyder det att mångfalden kraftigt kommer att minska och valfriheten för människor försämras säger Mikaela Valtersson, vice ordförande i Friskolornas riksförbund.

- Om kommuner får ett veto att använda mot friskolor, så kommer likvärdigheten i skolan att minska. På vissa ställen i Sverige kommer mångfald finnas och på andra inte alls. Kommunpolitiker kan välja bort konkurrens och därmed drivkraften att själv förbättra sig. Detta trots att skollagen tydligt säger att alla ska ha lika tillgång till utbildning, säger Mikaela Valtersson.

Socialdemokraterna har också tagit beslut om att kommunal lärartäthet ska vara normen för fristående verksamheter. Friskolornas riksförbund presenterade i veckan en rapport som visar att hög lärartäthet inte nödvändigtvis är kvalitetshöjande. Det viktiga är vad som görs i klassrummet och hur mycket lärar-elevtid som skolorna ger.

- Att sätta likhetstecken mellan hur kommuner organiserar sin verksamhet och kvalitet – är helt missvisande. Fokus måste vara på hur lärare använder sin tid med eleverna – och här jobbar friskolorna ofta mycket bättre, säger Cecilia Nykvist, vd på Friskolornas riksförbund.

I morgon, lördag, ska kongressen besluta om den övriga socialdemokratiska skolpolitiken – vi hoppas att beslutet då istället är inriktat på kvalitet för hela skolan. Det är den diskussionen som vi måste fokusera på. Här vet vi att friskolor har mycket att bidra med.


För kommentarer och intervjuer:

Mikaela Valtersson, vice ordförande Friskolornas riksförbund, telefon 070-212 9177

Cecilia Nykvist, vd Friskolornas riksförbund, telefon 070-385 4854 (finns på plats i Göteborg)

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 600 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterat innehåll