Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pedagogisk personal i fristående verksamheter i 90 procent av Sveriges kommuner

Friskolornas riksförbund presenterar ”Kommunkartan” för 2019 med bl a ny och unik statistik, beställd från SCB, över hur stort antal och hur stor andel av den pedagogiska personalen i kommunerna som återfinns inom fristående verksamheter. I Täby kommun, som toppar listan, arbetar 45 % av den pedagogiska personalen för en privat driven verksamhet. 

Endast i 10%  31 st, av landets kommuner finns all pedagogisk personal i offentligt driven verksamhet. Anställda i friskolor, med pedagogisk utbildning, utgör ca 55 000 av totalt 327 000 personer i hela landet. Det handlar om pedagogisk personal inom förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och det som kallas övriga skolformer.

- Statistiken visar att fristående verksamheter finns i nästan hela landet och vilken betydelse de fristående förskolorna och skolorna har för barn- och ungdomsutbildningen ute i landet. Skolsverige skulle inte klara sig utan friskolorna, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Kommunkartan beskriver även andel elever inom olika skolformer för att visa hur viktig den fristående skolverksamheten är för just din kommun. Du hittar kommunkartan här: http://www.skolvalet.nu/kommunkarta/

För kommentarer:

Ulla Hamilton, vd

072-529 27 70, ulla.hamilton@friskola.se

För upplysningar:

Ylva Skoogberg, presskontakt

072-222 78 04, ylva.skoogberg@friskola.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har drygt 500 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter