Gå direkt till innehåll
Mer skolval ökar likvärdigheten

Pressmeddelande -

Mer skolval ökar likvärdigheten

Flera forskare har nyligen varnat för att likvärdigheten i den svenska skolan riskerar att minska och segregationen öka på grund av det fria skolvalet. Men de vetenskapliga beläggen för detta är långt ifrån så säkra som vissa hävdar, konstaterar Gabriel H Sahlgren, forskningschef för Centre for Market Reform of Education i en ny rapport, som presenteras vid ett lunchseminarium anordnat av Friskolornas riksförbund, i dag den 25 mars.

Gabriel Sahlgren har gått igenom de senaste årens svenska och internationella forskning kring segregation och likvärdighet, kopplat till skolval. Han konstaterar i sin genomgång att inga negativa effekter på likvärdigheten har kunnat kopplas till skolvalet, och att resultaten kring effekter på segregation är oklara. De svenska studier som gjorts visar inte på någon minskad likvärdighet, och en ny doktorsavhandling pekar på att skolsegregationen på högstadiet i Sverige totalt sett inte har ökat alls när man jämför elevgrupper som gick i högstadiet före och efter de skolvalsreformer som infördes under 1990-talet.

– Det finns ingenting som tyder på att skolval leder till minskad likvärdighet. Den svenska forskningen indikerar att olika former av skolval inte har haft någon effekt alls på spridningen mellan elever, och det verkar som att olika etniska och socioekonomiska grupper har tjänat ungefär lika mycket på skolvalsreformerna totalt sett, säger Gabriel Sahlgren.

Han konstaterar också att de internationella studierna indikerar att en högre andel elever som går i offentligt finansierade fristående skolor gör att betydelsen av familjebakgrund minskar på en rad variabler, inklusive TIMSS- och PISA-resultat samt löneskillnader senare i livet. Däremot verkar en högre andel privat finansiering i systemet leda till lägre likvärdighet.

– Sammantaget verkar det därför som att en högre andel elever i fristående skolor och större möjligheter till skolval om något faktiskt ökar likvärdigheten, sammanfattar Gabriel Sahlgren.

Hela rapporten kan laddas ner här (Pdf).

Vid seminariet medverkar, förutom Gabriel Sahlgren, även Cecilia Nykvist, vd för Friskolornas riksförbund, Robert Noord (s), oppositionsråd i Haninge kommun samt Dejan Urukalo, rektor för Kunskapsskolan i Enskede.

Tid och plats för seminariet: 12.00 – 13.30 måndagen den 25 mars

Sturegatan 11 (Tjänsteföretagens hus) i Stockholm.

Gabriel Sahlgren finns tillgänglig för intervjuer i direkt anslutning till seminariet. För att boka en intervju, eller för övriga frågor, kontakta Magnus Johansson, kommunikatör vid Friskolornas riskförbund, på telefon 08-762 78 04 eller mail magnus.johansson@friskola.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 1000 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter

Relaterade event