Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lärarlegitimation - ett förslag med brister

- Lärarlegitimation och provår är bra. Men skärpta behörighetskrav ställer till problem för många skolor. Det måste finnas fler vägar till legitimering än lärarexamen.

Det säger Friskolornas riksförbund i sitt remissvar över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler.

Friskolornas rikförbund ställer sig bakom förslaget att införa legitimation för lärare.

- Legitimation är ett bra sätt att höja status på läraryrket, säger Gudrun Rendling, förbundsjurist på Friskolornas riksförbund.

Förbundet tycker däremot att förslaget med provår måste förbättras. Enligt förslaget ska nyutexaminerade lärare arbeta sitt första år med en mentor på skolan. Staten ska ersätta skolan med tio procent av månadslönen för läraren och fem procent till mentorn. Friskolornas riksförbund anser bland annat att ersättningsnivån bör höjas.

- Vi gillar idén med ett provår för nyutexaminerade lärare. Men den låga ersättningsnivån kan medföra att det blir svårare för provårslärare att få anställning eftersom mentorskapet kostar pengar. Vi föreslår en höjning till 10 respektive 20 procent av schablonbidraget. Dessutom bör ersättningen utgå under tolv månader istället för tio.

Skärpt behörighet försvårar för friskolor

Att alla skolor i första hand ska ha legitimerad personal ställer sig Friskolornas riksförbund bakom. Men de skärpta behörighetsreglerna som innebär en snävare behörighet för lärarna mellan årskurser och ämnen kan medföra stora problem med rekrytering till de fristående skolorna.

- På mindre skolor blir det nästan omöjligt att täcka upp behörighet i alla ämnen och årskurser.

De skärpta behörighetskraven kommer även att göra det svårt att rekrytera lärare till de yrkesförberedande programmen.

- På de yrkesförberedande programmen och skolorna med speciell inriktning är det självklart viktigt att skolorna har lärare som också har spetskompetens i yrkena de undervisar i.

Därför föreslår Friskolornas riksförbund att man bör kunna validera annan kompetens för att få lärarlegitimation än lärarexamen.

Gudrun Rendling, förbundsjurist
08-762 77 02

Karin Bäcklund, informatör
08-762 78 04

Friskolornas riksförbund Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor, gymnasier och kompletterande skolor. Förbundet har idag cirka 820 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Relaterat innehåll