Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommuner - Inspireras!

I Johannes Åmans signerade ledare i DN 5mars, Friskolor: onödigt hög ersättning, antyds att en kommunal huvudman alltid - uppenbarligen genom någon typ av naturlag - har 15 % högre kostnader än en fristående skolhuvudman. Detta skulle då vara ett skäl att ge en elev som väljer en fristående skola en lägre skolpeng.

Detta är ett häpnadsväckande resonemang! Menar Johannes Åman verkligen att en kommun helt saknar förutsättningar och vilja att driva en verksamhet på ett kostnadseffektivt sätt? Varför skulle i så fall en sådan oförmåga vara skäl att ekonomiskt "straffa" någon som har den förmågan?

Om fristående skolor präglas av "kortare beslutsvägar" och "större möjligheter att ta till vara personalens och föräldrarnas engagemang" är det säkert förutsättningar som även skolledare i kommunala skolor skulle uppskatta och kunna utnyttja. I första hand då för att styra mer resurser till själva utbildningen men också för att minska de totala kostnaderna. Detta skulle ju då i sin tur ge kommunen en lägre skolpeng för alla elever, i såväl friskolor som kommunala.

Ett syfte med friskolor är ju att inspirera övriga skolväsendet med nya former och metoder för utbildning. Uppenbarligen finns mer att inspireras av än det som händer i själva klassrummet!

Carl-Gustaf Stawström
kanslichef
Friskolornas riksförbund

Ämnen

Kategorier

Kontakter