Gå direkt till innehåll
Ingen motsättning mellan vinst och kvalitet i friskolor

Pressmeddelande -

Ingen motsättning mellan vinst och kvalitet i friskolor

- Det finns inget motsatsförhållande mellan att driva friskola med vinstsyfte och kvalitet i verksamheten. Det säger Gunvor Engström, ordförande för Friskolornas riksförbund om förbundets nya rapport där sex friskoleföretag visar hur de mäter och utvecklar kvaliteten i sina skolor. Rapporten presenteras i Almedalen idag.

Fristående skolor vill konkurrera med kvalitet. Och deras metoder bottnar såväl i skolledningens egen erfarenhet och övertygelse som i etablerad organisationsteori.

 I rapporten Med kvaliteten i fokus som Friskolornas riksförbund presenterar i Almedalen idag beskriver sex tongivande friskoleföretag sin egen väg mot goda resultat och utveckling.

- De här skolornas berättelser visar hur självklart det är för dem att utveckla och arbeta efter metoder som leder till hög kvalitet i verksamheten. Skolorna som drivs som aktiebolag ifrågasätts ofta i debatten, men vi kan visa att det inte finns något motsatsförhållande mellan vinstintresse och hög kvalitet i friskolor. Personerna som leder de här företagen vet att det är kvaliteten i verksamheten som legitimerar deras plats i skolsverige, säger Gunvor Engström, ordförande för Friskolornas riksförbund.

I rapporten delar skolorna med sig av såväl sina pedagogiska och organisatoriska synsätt, som hur de mäter kvalitet och tar tag i förbättringsområden.

- Vi ser att de här verksamheterna har hittat sätt som ger dem förutsättningar för förbättrade resultat. Det är otroligt inspirerande att ta del av deras berättelser och väldigt kul att vi nu kan dela med oss av de här exemplen till alla andra skolor, säger Cecilia Nykvist,vd på Friskolornas riksförbund.

Rapporten presenteras på seminariet Lönsam kvalitet i skolan som hålls fredag 6/7 kl 10.00 – 11.30 i Almegatältet bredvid Wisby Strand Congress & Event.

Seminariet webbsänds direkt på www.friskola.se/kvalitetiskolan.

Ladda ner rapporten här

För mer information:

Cecilia Nykvist, vd Friskolornas riksförbund
08-762 77 01

Maria Malm, författare till rapporten
073-984 67 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är en branschorganisation för fristående förskolor och skolor. Vi ansluter förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förbundet har idag cirka 1000 medlemmar. Till våra viktigaste uppgifter hör att bilda opinion och skapa förståelse bland allmänheten för våra medlemmars verksamhet.

Kontakter