Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Inför ägarprövning för kommunala skolor och granska kommunernas hantering av skolpengen

Det är orimligt att kompetenskrav och lämplighetskrav ska vara lägre för kommunala skolor. Ägarprövning ska omfatta alla skolhuvudmän. Det skriver Friskolornas riksförbund i sitt remissyttrande till Ägarprövningsutredningen.

Friskolornas riksförbund vill se ägar- och ledningsprövning av offentligt driven utbildning. Det skriver vi i vårt remissyttrande till Ägarprövningsutredningen som vi lämnar idag.

- Det är orimligt att kompetenskrav och lämplighetskrav ska vara lägre för kommunala skolor. Självklart har elever i kommunala skolor rätt till att kompetensen säkras även där. Skolinspektionen har också i sin granskning konstaterat att det finns brister hos många kommunala huvudmän när det gäller styrning och uppföljning. Det finns också utrymme för ökad effektivisering och produktivitet i den offentliga sektorn om den ekonomiska och verksamhetsmässiga kompetensen där säkras, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Utredningen menar att de förslag som lämnas innebär konkurrens på mer lika villkor, men det är fel.

- Om bara en del av skolhuvudmännen prövas är det så klart inte lika villkor, säger Ulla Hamilton.

Ekonomin beroende av kommunerna

Friskolors ekonomi är direkt beroende av kommunens beslut om skolpeng. Men var femte av de över 1 800 beslut om skolpeng som överklagats av friskolor mellan 2010 och 2014 har domstolen ansett vara felaktigt och gett friskolan rätt till ytterligare ekonomiska resurser.

- Eftersom skolpengen är den enda intäkten för friskolorna är det kommunerna som sätter ramarna genom sina skolpengsbeslut. Detta innebär att det är avgörande för friskolorna att kommunen hanterat beslut om skolpengen korrekt. Skolinspektionen bör fokusera på att kommunerna behandlar elever som väljer friskolor rättvist i detta avseende och lever upp till den lagstadgade likabehandlingen. Dessvärre är besluten i många fall felaktiga och då får friskolorna vänta i år på att de rättas till. Att friskolorna tvingas till utdragna rättsprocesser för att få samma villkor som kommunala skolor måste man ta hänsyn till när de ekonomiska förutsättningarna prövas, säger Ulla Hamilton.

Ska kunna visa på långsiktighet

Friskolornas riksförbund är positiva till att en huvudman ska kunna redovisa de ekonomiska förutsättningarna för att kunna driva verksamheten långsiktigt och stabilt. Men att förlänga perioden till fem år som utredningen föreslår gör det nästan omöjligt att prognosticera.

- En treårsperiod är mer realistiskt eftersom prognosen beror på elevantal och skolpengens utformning. Jag tror få företag kan visa upp en hållbar prognos i ett längre perspektiv, säger Ulla Hamilton.

Ingen ägarprövning av förskolor

Friskolornas riksförbund vill inte se någon ägar- och ledningsprövning eller bedömning av de ekonomiska förutsättningarna för fristående förskolor med kommunerna som tillsynsmyndighet.

- Kommunen är konkurrenter till fristående förskolor och det finns exempel redan idag på att det har påverkat kommunens beslut till nackdel för fristående förskolor. Vi tycker att förslaget att utreda om godkännandeprövning och tillsyn av fristående förskolor ska överföras till Skolinspektionen är bra. Därefter får man ta ställning till om även förskolor ska omfattas av den här prövningen, säger Ulla Hamilton.

För kommentarer:

Ulla Hamilton, vd, 072-529 27 70

För upplysningar:

Magnus Johansson, kommunikatör, 072-222 78 04

Ämnen

Kategorier


Friskolornas riksförbund är branschorganisationen för fristående förskolor och skolor. Vi har ca 600 medlemmar över hela Sverige som drivs av föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag. Totalt har våra medlemmar fler än 1200 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.

Kontakter